ВЕЧЕРЯТА

Веселин Веселинов

web

Той винаги се обажда в понеделник да запази масата за сряда, точно в седем. Масата в ъгъла, нейният стол така, че да може да се вижда улицата, неговият обратно. Поръчва вечерята, когато прави резервацията. Оберкелнерът лично се заема с обслужването, въпрос на чест и прецизност до секунда, не бива да се повери на по-неопитен персонал. За нея салата от марули, печени бадеми, червени боровинки, манго и авокадо и чаша студен сух ризлинг Wittmann. За него - бутилка танат, уругвайски Pueblo del Sol, вино, което не се намира лесно, но управителят полага усилия да има в запас, три препечени филийки с масло и няколко маслини, каламата и никакви други. В осем - втора чаша ризлинг за нея и порция тихоокеанска камбала с лимон и каперси върху спагети. За него - завито в бекон филе миньон с карамелизирани гъби и пресен магданоз, поръсен с бучици стилтън. Понякога обаче заръчва свински ребърца на фурна с отделна чашка сос от пушени чушки чипотле за картофеното пюре. В девет - десерт. За него не, само черно кафе и чаша арманяк. За нея - специалитетът за деня. Готвачът често приготвя нарочен десерт извън менюто, за нея. В десет той се обажда за сметката, диктува номера на кредитната си карта и добавя щедър бакшиш. Веднъж тя се обажда в девет и петнайсет и поръчва още една чаша ризлинг, което довежда до любопитно шушукане в кухнята. И чак след това управителят, оберкелнерът и готвачът отиват да изпушат по цигара с облекчение, че са се справили достойно.

 

 

© Веселин Веселинов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 30.12.2017, № 12 (217)